In dit winternummer zijn twee bijdragen van Jan Schurgers opgenomen, naast het overzicht van de exposities in museum Valkenburg in het komende half jaar.

 

Attractie Cosmorama Miniatura

Op pagina 34-36 krijgt het ontstaan en de ontwikkelingen rondom de attractie Cosmorama Miniatura in de jaren zeventig van de vorige eeuw aandacht. De ingang was aan de Plenkertstraat en via een zelf aangelegde trap door Arthur Thuijs en zijn gezin kon het plateau daarboven bereikt worden Thuijs stelde daar meer dan vijftig zelfgebouwde miniatuurgebouwen uit heel Europa tentoon in een fraaie entourage. Na aanvankelijk groot succes werd de vergunning niet verlengd en vertrok Arthur Thuijs naar Amerika en liet later alle miniaturen ophalen. Hij verbrak de contacten in Valkenburg en keerde niet meer terug. Hij overleed op 4 augustus 1984 op 60-jarige leeftijd.



Restaurant “het Rotspark”

De tweede bijdrage van Jan beschrijft de historie van het restaurant “het Rotspark” dat in 1989 werd afgebroken. De diverse exploitanten komen aan bod, de natuurrijke omgeving en het fraaie uitzicht over het Geuldal. Veel oudere Valkenburgers zullen het zich nog wel herinneren en met weemoed aan het gebouw en de sfeer terugdenken.


Open Kijk op Valkenburg nr.: 10




Copyright Jan Schurgers © 2023 All Rights Reserved