Jaarboek 2020

Op 29 november verscheen het jaarboek 2020 van de Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal. Het boek heeft als thema “de geschiedenis van het landschap van het Geuldal, deel I” en bevat zeven bijdragen. Een daarvan is van Jan met de titel “Op zoek naar de plek van het geschilderde landschap tussen Valkenburg en Vaals.” Hij laat zien hoe schilders en tekenaars hun visie op het landschap vastlegden, waardoor we een blik kunnen werpen op het landschap van destijds. Door het te vergelijken met de situatie van nu, vele jaren later, kunnen we een inkijk krijgen op de veranderingen die in dat landschap hebben plaatsgevonden. Echter, er is één restrictie. Een schilder kan ter plekke of in zijn atelier elementen toevoegen die er niet zijn, of die er wel zijn, weglaten. Hij kan de afbeelding naar zijn hand zetten en wegdrijven van de werkelijkheid. Alles voor een optimaal tafereel.
Toch is het Jan gelukt plekken te traceren en die samen met een foto van de huidige situatie op te nemen in zijn artikel. Met verrassende resultaten aan de hand van schilderijen van onder andere Pierre Delnoy, Jan Laeven, Patrick Creyghton, Jacques Vonk en Hans Coumans.
 
Jan Schurgers: “Op zoek naar de plek van het geschilderde landschap tussen Valkenburg en Vaals.” Jaarboek 2020 van de Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal, p. 92-113.

 Copyright Jan Schurgers © 2023 All Rights Reserved