Jaarboek 2022/2023

Op 1 juni j.l. verscheen het jaarboek 2022/2023 van de Stichting Historische en heemkundige Studies in en rond het Geuldal. Het boek heeft als thema: “de Wederopbouw”.
Van Jan is daarin opgenomen het artikel “Wederopbouw in Broekhem”, p. 22-41, waarin de groei en de opbouw van de parochie Broekhem wordt behandeld in de naoorlogse periode 1944-1980. Aan bod komen o.a. de bouw van de St. Josephkerk, de kleuterschool en de lagere school. De opbloei van religieuze verenigingen als het kerkkoor, de H. Familie en de Derde Orde. De fanfare St. Joseph, de voetbalclub Valkenburgse Boys, jeugdverenigingen als Jong Nederland en het Patronaat, tafeltennisclub PABRO/Ready, kegelclubs Vriendenkring, RDK, KC ‘69 en ONA, de postduivenvereniging “de Postduif” en de kanarievereniging “de Vogelvrienden”, volleybalclub Six Up, carnavalsvereniging “de Loeszèk”, maar ook de bijna volledige teloorgang van die verenigingen in de latere jaren.
Verder ook de groei van het toerisme, de vrijetijdsbesteding en het groeiende gebruik van machines en apparaten, want het gemak dient de mens.
 
Jan Schurgers: “Wederopbouw in Broekhem”. Jaarboek 2022/2023 van de Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal,
p. 22-41


 

 Copyright Jan Schurgers © 2023 All Rights Reserved