De Afzijdige

"de Afzijdige" kan men een roman noemen, maar ook de fictieve biografie van Frederik Aelmans (1924-2005). Hij groeide op in Zuid-Limburg en bezocht er de lagere school en later de ambachtschool. Op zijn negentiende werd hij door de Duitsers opgeroepen als arbeidskracht. Hij kwam terecht in een Pools werkkamp, waaruit hij wist te ontsnappen. Hij vond een onderduikadres vlak bij huis en wachtte daar de bevrijding af. In 1961 emigreerde hij naar Canada om er een nieuw bestaan op te bouwen.

Jan Schurgers heeft op een boeiende manier de fictieve biografie geschreven van een man die de oorlogsgebeurtenissen zijn hele leven met zich mee heeft gedragen. Hij maakt duidelijk waarom Frederik Aelmans zich nooit ergens helemaal "thuis" voelde en zich niet met volle overgave aan zijn naasten kon hechten, kortom altijd "een afzijdige" bleef. Daarmee is een levensecht verhaal ontstaan, dat op een voortreffelijke manier de verbeeldingskracht van de schrijver duidelijk maakt.

Het boek is verschenen in september 2012. Het bevat 535 bladzijden en kost € 18,95
Het is verkrijgbaar bij de auteur 043 6015927.Literatuur:
- NN "Frederik blijft de afzijdige. Levensecht boek van Jan Schurgers."
Markant, editie Valkenburg, oktober 2012, p. 11
- René Willems, "Jan Schurgers geeft "Afzijdige" gezicht.
Dagblad de Limburger, 28 september 2012
-NN "Schrijvende Valkenburgers", Kijk op Valkenburg, jrg. 4 nr. 1, febr. 2013, p. 35.Copyright Jan Schurgers © 2023 All Rights Reserved