Jaarboek 2008

In het jaarboek 2008 verscheen van de hand van Jan Schurgers een artikel onder de titel “Pierre Cuypers en zijn band met Oud-Valkenburg en Valkenburg”.

Architect Pierre J.H. Cuypers (1827-1921) verbleef regelmatig in Oud-Valkenburg om er op krachten te komen en uit te rusten van zijn drukke werkzaamheden. Hij verbleef dan in een van de panden die hij huurde en later kocht aan de Oud-Valkenburgerweg, nu Neerhem geheten. Het hele gebied daaromheen de “H. Driesch” geheten kwam uiteindelijk in zijn bezit. Hij maakte veel wandelingen in de omgeving, maar kon natuurlijk toch niet stil blijven zitten. In 2015 werd de wandeling door de VVV Zuid-Limburg in een nieuw jasje gestoken middels een kleurige folder. Die is voor € 1,50 verkrijgbaar bij de Limburg Winkel aan het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg en via de webshop van VVV Zuid-Limburg (zoek binnen webshop, vvvzuidlimburg.nl op “Cuypers”.

Hij maakte plannen voor diverse gebouwen en verbouwingen en adviseerde tussen 1910 en 1915 bij de aanleg van de Romeinse Katakomben en het Openluchttheater. Nog zichtbaar is zijn ontwerp van het majestueuze Parkhotel Rooding aan de Neerhem (1890) en de grafkapel van de fam. Habets op de begraafplaats aan de Cauberg (1892). Het artikel bevat ook diverse foto’s, ontwerpen, plattegronden en documenten.

Jan Schurgers: “Pierre Cuypers en zijn band met Oud-Valkenburg en Valkenburg.” Jaarboek 2008, Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal. Valkenburg aan de Geul 2008, p. 242-281.

Literatuur:
René Willems: "Cuypers laat sporen na in Limburg"
Dagblad de Limburger, 5 december 2008.
N.N. "Site voor Pierre Cuypers"
Zondagsnieuws, 14 december 2008.
N.N. "Website belicht Valkenburgs werk Pierre Cuypers"
de Trompetter, 17 december 2008.
Martin Huppertz: "Nederlands bekendste architect liet in Valkenburg veel sporen achter"
Heuvelland Vakantieland, mei 2009.

In het najaar van 2008 ontwierp Jan Schurgers samen met Hélène Hoenjet een wandeling door Valkenburg, waarbij alle plekken betreffende Pierre Cuypers worden aangedaan. Die wandeling is te vinden op de website www.mergel.nu onder het kopje Pierre Cuypers.

De jaarboeken van de Stichting Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal zijn te bestellen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 2015 werd die wandeling in een nieuw jasje gestoken en opnieuw uitgebracht.
Zie hiervoor de webshop van VVV Zuid-Limburg (zoek binnen webshop.vvvzuidlimburg.nl op “Cuypers”)Copyright Jan Schurgers © 2024 All Rights Reserved