In dit zomernummer zijn twee bijdragen van Jan Schurgers opgenomen, naast het overzicht van de exposities in museum Valkenburg tevens een bijdrage over de historie van sporthal “de Wiegerd”.

 

Geschiedenis van station Oud-Valkenburg

Op pagina 30-32 behandelt hij de geschiedenis van station Oud-Valkenburg tussen 1853 en 1927 en het daarbij behorende baanwachtershuisje nummer 16. Achtereenvolgens komen de bewoners van die wachtpost aan de orde, totdat het huisje in 1991 plotseling wordt afgebroken. Fraaie, grote foto’s completeren dit artikel.Foto: Archief Hub PistersFoto: Archief Hub Pisters

Sporthal de Wiegerd

De tweede bijdrage van jan gaat over de historie van sporthal “de Wiegerd”tussen 1976 en 1998 en de sportieve prestaties die dat heeft opgeleverd ( p. 50-52).
Sporthal de Wiegerd aan de Oosterweg werd gebouwd in 1976. Ze gaf de sportende Valkenburgers de gelegenheid hun sport te bedrijven, te trainen en hun prestaties te vergroten. Dat gebeurde vooral bij de dames van handbalclub IASON uit Houthem, dat er uiteindelijk in slaagde om in het seizoen1987/1988 een jaar in de Eredivisie te spelen en toen tot de top van het Nederlandse handbal te behoren.
Ok de volleybalclub SEC plukte de vruchten van de accomodatie, zeker na de fusie met “The Eagles” in 1980. De grootste prestatie leverde men in 1987 met de promotie naar de 2e landelijke Divisie. In 1997 promoveerde het eerste damesteam naar de 3e Divisie. Het einde van sporthal “de Wiegerd” kwam na een brand in datzelfde jaar. In 2000 werd de sporthal, het zwembad en de kantine volledig afgebroken.

 

Open Kijk op Valkenburg nr.: 9
Copyright Jan Schurgers © 2023 All Rights Reserved