In “‘t Sjtegelke” nummer 58, de nieuwste uitgave van de Heemkunde vereniging Houthem-St. Gerlach verscheen een artikel van Jan over de historie van de Broekhemse verenigingen “De Postduif” en de kanarievereniging “Vogelvrienden 1954-Broekhem” op p. 7-21.

Hij verhaalt over de geschiedenis van “de Postduif” die in 1923 werd opgericht. Er worden heel wat hoogtepunten genoemd met veel in wedvluchten veroverde prijzen, maar ook tegenslagen en terugloop van het ledenaantal. Rond 2000 stappen diverse leden over naar andere duivenverenigingen en zijn er geen activiteiten meer. De vereniging is nooit officieel opgeheven. Die terugloop van het aantal leden geldt ook voor de kanarievereniging “Vogelvrienden 1954-Broekhem” De jaren 70 en 80 van de vorige eeuw waren zeer succesvol tot Nederlandse, Europese en zelfs wereldkampioenschappen toe, vanwege de geweldige conditie van de diverse vogels en het prachtige zingen van de kanaries. 

Ook hier loopt het ledenaantal terug, tegen het einde van de eeuw. Met nog slechts enkele leden na 2010 en een beperkt bestuur wordt uiteindelijk de vereniging in 2022 opgeheven.Copyright Jan Schurgers © 2023 All Rights Reserved