Begin juni verscheen “ ’t Sjtegelke nummer 57, de nieuwste uitgave van de Heemkunde vereniging Houthem-St. Gerlach met daarin een artikel van Jan Schurgers, dat de titel meekreeg: Jong Nederland Broekhem: Adelaars en Condors veroverden Nederland. “

Het artikel over de jeugdvereniging Jong Nederland Broekhem beschrijft de historie van deze vereniging en is vooral toegespitst op de successen van de vendels “de Adelaars” en “de Condors” in de jaren vijftig en zestig.

De vereniging werd op 12 november 1938 onder de naam “Jonge Wacht” opgericht door de jonge onderwijzer Jos Schurgers. Na de oorlog krijgt ze de naam Jong Nederland en worden de patrouilles- groepjes van 5-6 jongens van dezelfde leeftijd – vendels genoemd. De vereniging groeit enorm tot meer dan honderd leden en dan komen ook  de eerste successen. In 1957 neemt het vendel “de Adelaars”deel aan de nationale kampioenschappen in Boxtel en weten daar een tweede plaats te veroveren. In 1959 komen ze als winnaar uit de bus van de landelijke wedstrijd  “de Razende Raket”.

In 1960 beginnen “de Condors” aan hun opmars. Ze worden tweede op het nationale kampioenschap bij de junioren (14-15 jaar) en revancheren zich een jaar later door in ‘s Gravenzande Nederlands kampioen te worden. Weer een jaar later overtreffen ze zichzelf door opnieuw nationaal kampioen te worden, maar nu bij de senioren (16-17 jaar) Een prestatie van formaat. Het artikel schets het wel en wee van de vereniging met veel foto’s uit het omvangrijke archief van Jo van Aken. De neergang in de jaren zeventig en tachtig door het uitblijven van nieuwe aanwas van de jeugd, die andere dingen wil. Het doek valt uiteindelijk in 1992 en dan wordt Jong Nederland Broekhem, na een bestaan van 54 jaar, opgeheven.


Piramide van de Condors
Knielend links Louis Habets, rechts Hub Boreas.
Bukkend links Jan Schurgers, rechts Jan Boosten.
Op het hoogste niveau Hans Stevens en op de kop Hub Habets.

 
Receptie Condors 1962
v.l.n.r. Jan Boosten, Jan Schurgers, Louis Habets, Hans Stevens, Hub Habets en groepsleider Jos Schurgers.


Jong Nederland bij het 25-jarig bestaan, 1963Jos Schurgers (links) en Jo van Aken in 1968 bij de wisseling van het groepsleiderschap.

Foto's: Jo van AkenCopyright Jan Schurgers © 2024 All Rights Reserved