Begin december 2021 verscheen het winternummer van het magazine “Kijk op Valkenburg” met daarin twee artikelen van Jan.
Een over de dienstplichtig militair Ton Luijten, die een deel van zijn diensttijd in 1962 doorbracht in Nieuw-Guinea, destijds verwikkeld in een conflict tussen Nederland en Indonesië (p. 4-7) en het ander over troubadour Bert Naedenoen, opgegroeid in Broekhem en later lid van het befaamde trio “de Globetrotters” en het komische duo “D’r Angehoave”.
Ton Luijten
Ton Luijten wordt op 2 april 1938 geboren in de Grotestraat in Valkenburg, waar zijn ouders een souvenirwinkel exploiteren. In oktober 1961 wordt hij opgeroepen om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Het is de periode waarin steeds meer problemen ontstaan met Indonesië, dat haar oog heeft laten vallen op West-Nieuw-Guinea. Het is in die vijandige sfeer dat Ton verplicht wordt er zijn dienstplicht voort te zetten. In juli 1962 arriveert hij in het dorpje Kaimana in het zuiden. Hij wordt er als sergeant ingedeeld bij een groep die een mortiergeschut bemant. Gevechtshandelingen heeft hij niet meegemaakt, maar wel was er de dagelijkse dreiging van Indonesische infiltranten die hun kampement onverhoeds konden overvallen. Op 15 augustus komt het conflict tot een einde als Nederland na stevige onderhandelingen de soevereiniteit van Nieuw-Guinea overdraagt aan de Verenigde Naties en later aan Indonesië. Ton verlaat Kaimana op 21 oktober en op 4 november landt hij op Schiphol.
Foto: Archief Ton Luijten
Troubadour Bert Naedenoen
Al vroeg blijkt bij Bert Naedenoen zijn muzikaal talent. Hij leert zichzelf gitaar spelen en bezoekt de muziekschool in Heerlen. Hij vindt werk als corrector, typograaf en bewerker van foto’s bij het Limburgs Dagblad in Heerlen. Maar muziek blijft zijn grote hobby. In 1966 verlaat hij met zijn gezin de woning in de Koningswinkelstraat in Broekhem en vestigt zich in Schaesberg. Dan wordt hij gevraagd om lid te worden van het muzikale trio “de Globetrotters”. Ze brengen veel bekende liedjes met humorvolle teksten in het dialect en het succes is groot. Ze treden op de televisie op in de Gert- en Hermienshows, zelfs voor koningin Juliana en prins Bernhard. Hoogtepunt is ongetwijfeld het drie weken durende verblijf in Melbourne in Australië. Ze zijn uitgenodigd door de carnavalsverenging “de Kangeroes” die bestaat uit geëmigreerde Limburgers en menig traantje wordt tijdens de tournee weggepinkt, als ze de liedjes horen in hun vroegere dialect.
Een jaar later komt er een einde aan het lidmaatschap van “de Globetrotters” en Bert gaat eerst als solist verder en vormt daarna een komisch duo met musicus Karl Bron. Ze noemen zich “d’r Angerhoave”, vanwege het lengteverschil tussen beide. Ook die optredens zitten vol humor en worden een groot succes in de omgeving.
Helaas overlijdt Bert op jonge leeftijd. In de nacht van 2 op 3 maart 1985 wordt een hartaanval hem fataal. Hij is dan pas 52 jaar oud en wordt begraven op het kerkhof in Schaesberg.