Begin juli 2021 verscheen het zomernummer van het magazine ‘Kijk op Valkenburg,’ met daarin een artikel van Jan over de Valkenburgse legionair Jo Breuer (p.4-7)

Fotocollectie fam. Breuer

Jo wordt in 1924 in Broekhem geboren. Vanwege zijn Duitse nationaliteit wordt hij samen met zijn broer Leo (1925-1945) opgeroepen om dienst te nemen in het Duitse leger. Ze komen in een opleidingskamp aan de Oostzee terecht en tijdens een gevecht met Russische troepen wordt Leo in febr. 1945 dood geschoten. Jo heeft het kamp dan al verlaten. In 1943 deserteert hij en trekt te voet door Duitsland. Hij bereikt uiteindelijk Roermond, waar hij onderduikt op een boerderij. De situatie blijft voor hem echter gevaarlijk als iemand met een Duitse nationaliteit. Hij besluit zich aan te melden bij het Franse vreemdelingenlegioen. Op 29 december 1944 tekent hij in Parijs een vijfjarig contract. Twee jaar lang verblijft in diverse kazernes in Algerije. In maart 1947 vertrekt hij per boot naar Saigon in Vietnam en in oktober van dat jaar gaat hij naar Hai Phong. Hij maakt verschillende veldslagen mee en wordt twee keer bevorderd wegens heldhaftig gedrag. Eind 1949 zit zijn diensttijd erop en keert hij terug naar Valkenburg. In 1955 neemt hij de exploitatie van het café ‘de Bokkenrijder’ in de Gosewijnstraat, samen met zijn vrouw Elly Bemelmans, over van zijn ouders. In de jaren zeventig krijgt hij steeds meer lichamelijke klachten en in 1977 wordt het café verkocht. Het gezin verhuist naar de Asterstraat in Broekhem. Jo belandt meerdere keren in het ziekenhuis en op 10 mei 1993 overlijdt hij aan longkanker en is dan 69 jaar oud.
 

Een ander artikel van Jan vertelt het verhaal van treinenfanaat Sef Rameckers, bewoner van het station in Schin op Geul (p.47-49)
Hij wordt in 1957 geboren in Heerlen, maar groeit op in Brunssum, vlak bij de staatsmijn Hendrik. Daar ziet hij als jonge jongen dagelijks treinen rangeren op het spoorwegemplacement en dat laat hem nooit meer los. Hij volgt een technische opleiding, bouwt intussen aan een modelspoorbaan en verzamelt aan de spoorwegen gerelateerde materialen. In 1984 krijgt hij te horen dat het station in Schin op Geul te huur komt te staan en dan is de keuze gauw gemaakt. Sef gaat het gebouw restaureren en blijft materialen verzamelen. Zijn grootste fascinatie vindt hij in Zwitserland, waar in depots oude treinen worden opgeknapt. Hij verblijft er meerdere malen en draagt zijn steentje bij in de werkplaats in Olten. In 1998 begint zijn vrouw Marjo een petit-restaurant in de vroegere restauratie, dat veel wandelaars trekt. De wachtkamer is intussen het kleinste spoorwegmuseum van Nederland. En op de zolder werkt Sef aan een gigantische modelspoorbaan naar werkelijkheid ergens in Zwitserland.

Foto: Archief Sef Rameckers

 

En verder ontbreekt in dit nummer ook niet het overzicht van de tentoonstellingen in het museum Valkenburg in de periode tot eind december dit jaar.

 



Copyright Jan Schurgers © 2024 All Rights Reserved